28 Haziran 2013 Cuma

Sivilce İzi Tedavisi

Sivilce İzi Tedavisi

Sivilce İzi Tedavisi
SİVİLCE İZLERİNİN TEDAVİSİ
Sivilce sonrası kalan izler sivilce esnasında oluşan reaksiyonun yaygınlığı ve derinliğinin derecesine bağlıdır. Reaksiyonun  şiddeti sivilce izlerinin tipini, derinliğini ve tipini belirler. Üç tipte iz vardır.
Yüzeyel sivilce izleri
Derin sivilce izleri
Keloid
Yüzeyel sivilce izleri:
Eğer derinin yüzeyel tabakaları etkilenirse yüzeyel izler kalır. Bu izler hafif kırmızı, çok az deriden çöküktür. Bazen kahverengi renkli değişiklikler de olabilir. Bu tür izler için çok derin işlemler gerekmez. Retinoik asit, meyve asitlerinin deriye uygulanması, yüzeyel peeling işlemleri bu tür izleri giderebilir.
Derin sivilce izleri:
Bu tür izlerde derinin alt tabakaları etkilenir. Deriden oldukça çökük, başlangıçta kırmızı , zaman içerinde beyaz renkte derin izlerdir. Bu tür izlerde daha farklı ve derin işlemler yapılarak bir dereceye kadar düzelme sağlanabilir.
Derin sivilce izleri - Icepick skar
Icepick skar  buz kıracağı  ile delinmiş gibi gözüken  dar, keskin sınırlı bir sivilce izidir. Genellikle 2 mm' den dardır. İzin derinliği derinin alt dokularına ve yağ dokusuna  kadar  gider.  Icepick skar lazer ile cilt soyma ve dermabrazyon gibi iz tedavilerine uygun değildir çünkü çok derindir.
Derin sivilce izleri- Boxcar skar
Boxcar (yük vagonu) skar yuvarlak veya oval şekilli,  keskin dikey kenarlı deriden çökük  izlerdir. Icepick skardan farkı, izin dibi sivri değildir.  Yüzeysel boxcar skar 0.1-0.5 mm derinliktedir.
Bu tür izler derin soyma teknikleri ile iyileşebilir. 0.5 mm den daha  derin izler  derin soyma tedavilerinin dışındaki diğer teknikler uygulanmalıdır
Derin sivilce izleri - Rolling skar
Rolling (dalgalı) skar normal görünümlü üst  derinin , alt tabakalar tarafından çekilmesi sonucu oluşur. Bu yüzden deri dalgalı görünür. Rolling skar  subsizyon tekniği dışındaki tedavilerle iyileşmez.
Keloid:
Nadiren bazı kişilerde sivilce bölgesinde fibroblastların ( kollajen üreten hücreler) fazla çalışması nedeni ile  deriden yukarı doğru büyüyen kabarık yara dokusu yani keloid oluşur. Daha çok erkeklerde gövde bölgesinde görülür ... 

Dr Sabri Abi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder