3 Temmuz 2013 Çarşamba

Ergenliğe geçişte cinsellik merakı normalmi

Ergenliğe geçişte cinsellik merakı normalmi ...



dusunen-ergenÇocukluk döneminden ergenlik dönemine geçişte, çocuklarda cinselliğe merak başlamaktadır” diyen çocuk ve ergen psikiyatrisi Uzman Doktor Gökçe Küçükyazıcı şayet anne ve babalar cinsellik ile alakalı bilgileri doğru şekilde çocuklarına vermez ise ergenlik dönemine ulaşan çocuk bu tür bilgileri farklı kaynaklardan öğrenme çabasına girebilmektedir dedi ve şu şekilde devam etti.
Cinsel eğitim, çocuklarda cinselliğe yönelik pozitif bir yaklaşım geliştirmelerini sağlayarak, cinsel açıdan sağlıklarını koruyacak bilgi ve kabiliyetlerini kazanmalarını sağlar.

Anne ve babalar çocuklarda cinsel konularda ilk eğitici kişilerdir. İnsanlar doğduğu andan itibaren, ilk olarak anne ve baba olmak üzere yakın çevresinde bulunan insanlardan cinsellik ile alakalı bilgiler almaya başlar.

Anne ve babalar çocukları ile konuşarak, duygularını paylaşarak, sevgilerini göstererek, çocuklarını giydirerek onlara vücut bölümlerinin adlarını öğretme gibi davranışlar ile çocuklarda cinsellik ile alakalı bilgi ve değer yargıları aşılamaktadırlar. Bu konu ile alakalı sert tutum sergileyen ailelerin eksikliğini gençler başka yollardan tamamlamaya çalışmaktadır. Ebeveynler bu şartlarda çocuklarına sağlıklı bir yaşam fırsatı sunma olasılığını kaçırmakta ve istenmeyen durumlar ile karşılaşma ihtimalini artırmaktadırlar.

Uluslar arası Aile Planlaması Federasyonu (International Planned Parenthood Fedaration) Uluslar arası İnsan Hakları Yasalarına Bağlı olarak gençler açısından özelleştirilmiş cinsel ve üreme hakları tanınmıştır bu haklar;

• Kendin olma hakkı: kendi kararlarını verme, kendini ifade edebilme, cinsellikten zevk alma, kendine güvenme, evlenme ya da evlenmemeyi istememe ve aile planlamasında özgür haklara sahip olma.

• Bilme hakkı: cinsel yollar ile bulaşabilen enfeksiyonlar / HIV/ AIDS, seks, kontraseptifler ve üreme cinsellik ile alakalı haklar.

• Kendini koruyabilme ve başkası tarafından koruna bilme hakkı: istenmeyen gebelikler, cinsel istismar ve cinsel birliktelik ile bulaşan HIV/AIDS enfeksiyonlar.

• Sağlık hizmetlerine sahip olma hakkı: karşılanabilen, kişilerin sırlarını saklayabilen, kaliteli ve saygı ile sunulan hizmetler.

• Katılma hakkı: gençler için özel hazırlanan programların planlanması, toplantı, seminer gibi programlara katılma hakkı.

Yaş aralıklarına göre cinsel bilgilendirme içerikleri farklılık göstermektedir diyen Uzman Doktor Gökçe Küçükyazıcı cümlelerine şu şekilde devam etti;

"6 yaş aralığındaki çocuklarda resim içerikli kitaplardan yararlanılarak merak ettikleri her konuda soru sormaya yönelik çocukları özendirmek gibi yöntemler kullanılmaktadır. 10–14 yaş arasındaki çocuklara cinsel ilişkinin geciktirilmesindeki önemi ve cinsel birliktelik ile bulaşabilecek enfeksiyon türleri ve gebelikten korunma yöntemleri ile alakalı bilgiler verilmelidir. Daha sonraki yaşlarda ise, 15–17 yaş aralığında eş sayısının sınırlandırılması, istenmeyen gebeliklerden korunmak için kondom kullanılmasının ne denli önemli olduğu ve karar verme kabiliyetinin ne kadar önemli olduğu detaylı bir şekilde anlatılmalıdır. Cinsel kimlik gelişimi ve bu durumu etkileyen faktörler ve cinsel gelişim için önemli olan sağlıklı yaklaşımlar açısından bilgilendirmeler yapılmalıdır. Bu tür bilgilerin verilmesi için en uygun yaşlar 12–17 yaş aralığıdır.Çocuğa verilen bilgiler ile çocuk kendi cinsel kimliğini anlamalı, cinsel kimlik ile alakalı davranış çeşitlerinin farkına varmalıdır. Çocuk kendini bu yönde tanımalı ve bu duruma uygun rolü kabullenebilmelidir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder