9 Temmuz 2013 Salı

Vajinal hastalıklar


VAJİNAL AKINTILAR

Vajina duvarında ve rahim ağzında bulunan yapılardan sıvı salgılanır. Bu sıvılar vajinanın nemli kalmasını sağlar. Normalde vajinanın nemli olmasının sebebi budur. Vajinanın bu şekilde olması sağlıklıdır. Hasta olmayan kadınlarda devamlıdır ve ıslaklık meydana getirir. Fakat bu akıntının normal mi yoksa hastalık kaynaklı mı olduğunun ayırt edilmesi gerekir. Bunu ayırt etmek için akıntının sağlıklı bireylerde nasıl olduğunu bilmek şart. Bu kişilerde akıntı, pişmemiş yumurta akı şeklindedir ve bulanık değildir. Herhangi bir kokuya neden olmaz. Fakat adet dönemlerinde bazı kadınlarda koku olması normaldir. Ayrıca adet döneminin 2. haftasının sonunda döllenmeyi kolay hale getirmek için bu akıntı biraz daha sıvı bir hale gelir ve koyulaşır. Bu durum tamamen fizyolojiktir ve normal bir durum olarak kabul edilir.

HASTALIK NASIL ORTAYA ÇIKAR

Akıntının vajinadaki bezler tarafından sağlandığını belirmiştik. Bu akıntı asidik özelliktedir. Asidik özelliğini laktobasiller dediğimiz bakteriler sağlar. Bu bakteriler hastalığa yol açmaz. Vajinanın akıntısının sağlıklı olması için gereklidir. Çünkü asit ortamda hastalığa neden olacak mantarlar ve bakteriler çoğalamaz ve yaşayamaz. Laktobasillerin asit ortamı korumaları yumurtalık hormonları sayesinde olur. Kadınlık hormonu azalırsa (menopozveya başka hastalıklar halinde) asit ortam sağlanamaz. Diğer bakterilerin çoğalmasını engelleyen laktobasiller ölür. Ayrıca enfeksiyon tedavisi için antibiyotik kullanan kişilerde bu antibiyotik laktobasilleri de öldürür. Böylece vajinada enfeksiyonlar oluşur. Vajina iltihaplanır ve vajinit oluşur. Vajinit, anormal vajinal akıntılara neden olur. Hastalıktan korunmak için vajinadaki
laktobasillerin korunması gerekir.

Yazları anormal vajinal akıntılara daha sık rastlanır. Rahmi temizlemek için, rahmin iç kısmının sabunla veya lifle yıkanması son derece yanlıştır. Bu şekilde faydalı olan laktobasiller de öldürülür. Böylece enfeksiyonlar ortaya çıkar. Ayrıca düşük yapan kadınlarda, hamilelerde, yaşlı hastalarda ve AİDS hastası gibi bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde ilk paragrafta bahsettiğimiz mekanizmalarla vajinal akıntı ve enfeksiyonlar meydana gelir.
Bunların dışında östrojen hormonunun azalması da vajenin asidik ortamının bozulmasına yol açar. Böylece hastalık gelişme riski artar.

HASTALIK BELİRTİLERİ

Aslında yukarıda belirttiğimiz akıntı şekli dışındaki tüm akıntıların bir hastalık durumunu gösterdiğini belirtmemiz yanlış olmaz. Anormal vajinal akıntılar diyebileceğimiz durumlarda hastaneye başvuran kadınlarda kanlı, yeşilimsi, süt gibi bembeyaz akıntı görülmektedir. Ayrıca kötü kokulu, bol miktarda, sarı renkli köpük şeklinde akıntılar olabilir. Bunlar da anormal vajinal akıntılardır.
Bu akıntılar sırasında hastada bazı belirtiler görülebilir. Kaşıntı, idrar sırasında yanma, (ya da normal durumda yanma) idrara sık çıkma, düzensiz kanamalar, ilişki sırasında ağrı hissetme vajinal akıntıya eşlik edebilen belirtilerdir. Hastaların bazılarında cinsel ilişkiden sonra kanama görülebilir.
Vajinal akıntının hiç olmaması, rahmin tamamen kuru olması da bir hastalıktır. Çünkü normal sağlıklı kişilerde vajina biraz nemlidir ve akıntı olur.

ANORMAL VAJİNAL AKINTI TANISI VE TEDAVİSİ

Hastadan alınan bilgiler ve yapılan jinekolojik muayene ile anormal vajinal akıntı saptanır. Fakat asıl olan akıntıya neden olan problemlerin ya da hastalıkların saptanmasıdır. Yani akıntının belirlenmesi yeterli değildir. Mutlaka altta yatan hastalıklar yönünden araştırılması gerekir. Biyopsi alınması nadirdir. Genelde akıntıdan direkt olarak örnek alınır ve mikroskopik olarak incelenir.
Anormal vajinal akıntıların tedavisi neden yöneliktir. Öncelikle akıntıya sebep olan neden belirlenmeli ve bu nedeni ortadan kaldırmaya yönelik tedavi yapılmalıdır. Doktor kontrolü yapılmadan, hastanın kendi başına ilaç alıp tedavi etme isteği oldukça yanlıştır. Bu şekilde yapılan tedaviler sonucu enfeksiyonların engellenmesi daha da zorlaşmaktadır. Çünkü bakteriler alınan ilaçlara karşı direnç kazanmaktadır.
Ayrıca hastanın da yapması ve yapmaması gerekenler vardır. Bunlar anormal akıntıları önlemek için uygulanması gereken kurallardır. Örneğin vajinanın iç kısmının adetten sonra yıkanması oldukça yanlıştır. Vajinanın sadece dış kısmı yıkanmalıdır. Bunun için ılık su tercih edilmelidir. Daha sonra bu bölge kurulanmalıdır. Banyodan ya da denize girdikten sonra ıslak çamaşırların uzun süre vücutta kalması sakıncalıdır. Başkaları tarafından kullanılan bu yerlerin temiz olmasına dikkat edilmelidir.
İç çamaşırlarının sentetik olmayan maddelerden seçilmesinde fayda vardır. Çok dar iç çamaşırları veya pantolonları tercih etmek yerine daha rahat olanlar seçilmelidir. Ayrıca külotlu çoraplar kullanılmamalıdır. Çünkü bu çoraplar vajinanın ıslak kalmasına ve enfeksiyonun oluşmasına zemin hazırlar. Kokuyu önlemek için vajen bölgesine parfüm yada deodorantların kullanılmaması gerekir.

Dr Sabri abi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder